donderdag 20 januari 2011

Slaap je sterk

Somatropine, een noodzakelijk hormoon
In mijn artikel “slaap je slank” heb ik al een aantal redenen aangehaald waarom de slaap zo belangrijk is voor ons welbevinden. Een ding had ik nog niet genoemd en dat beschrijf ik in dit artikel.
HGH, ofwel Human Growth Hormone, wordt tijdens onze slaap aangemaakt.
De andere naam voor HGH is somatropine.

Sport, Slaap en Groei
Door sporten belasten we onze spieren. Daardoorkunnen er kleine scheurtjes in de spieren ontstaan. Dat ervaren we als spierpijn. Ons lichaam heeft het vermogen zichzelf te herstellen, of het nu een uiterlijke wond is die na verloop van tijd heelt of het is een interne verwonding (zoals die haarscheurtjes in de spieren).
Die scheurtjes in de spieren worden opgevuld met nieuw spierweefsel. Voor de aanmaak van dat nieuwe weefsel heeft het lichaam somatropine, het groeihormoon, nodig. Dat wordt alleen aangemaakt tijdens de eerste uren van de slaap.
Je fysieke groei wordt dus bevorderd door de gezonde combinatie van sport en rust.

Alles op de juiste tijd
Dit menselijke groeihormoon wordt vooral tijdens de eerste uren van de slaap aangemaakt.
Wetenschappelijk onderzoek heeft ook nog aangetoond dat de meeste aanmaak plaatsvindt voor middernacht. Op tijd naar bed gaan krijgt hiermee een geheel nieuwe betekenis, een die je gezondheid ten goede komt.
Eerst meenden onderzoekers dat dit groeihormoon alleen bij kinderen werd aangemaakt. Nieuw onderzoek heeft dit achterhaald. Ook volwassenen maken dit hormoon aan. Dat kan ook bijna niet anders, hoe zou hun lichaam anders moeten herstellen van verwondingen en spierpijn?

Slaap je sterk, conclusie
De combinatie van sporten en slaap maakt je fysiek sterker.
Ontzeg je jezelf structureel slaap, door kort te slapen of voortdurend heel laat naar bed te gaan, dan ondermijn je je eigen gezondheid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten