donderdag 9 december 2010

Diëten en afvallen





Vergeet al die strenge diëten die niemand lang volhoudt. Wat u nodig hebt, is een dieet dat u uw leven lang kunt blijven volgen. De nieuwe basisregels voor afvallen zijn even eenvoudig als effectief.


In de Westerse landen is men bezeten van diëten. Vet voedsel en te weinig beweging zijn vaak de oorzaak van overgewicht, terwijl afbeeldingen van super slanke modellen en gespierde mannen mensen laten dromen over een onbereikbaar figuur. Als u wilt afvallen, kies dan geen modedieet of een dieet met vreemde eetpatronen. De meeste mensen kunnen veilig afvallen met een verstandig, evenwichtig dieet, gebaseerd op kleine hoeveelheden vetarm voedsel.
Succesvol afvallen is een gestaag proces waarbij men levenslang kiest voor gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zodat het gewichtsverlies blijvend is. Dat bereikt u door het calorieverbruik te verlagen door minder te eten, en tegelijk het calorieverbruik te verhogen door meer te bewegen. Het lichaam verbruikt zo meer energie dat de vetreserves geleidelijk afnemen.

Misverstanden en modediëten
De hoeveelheid calorieën kan op diverse manieren worden verlaagd, maar niet alle afslankprogramma's zijn wetenschappelijk onderbouwd en sommige kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Modediëten moedigen nooit aan tot gezonde eetgewoonten en leiden zeker niet tot veilig, blijvend gewichtsverlies.

Combinatiediëten gebaseerd op het Hay-dieet zorgen wel voor gewichtsverlies, maar alleen door meer groenten en fruit te eten ten koste van calorierijkere voedingsmiddelen. Bovendien zijn de voedselcombinaties zeer beperkt. 'Wondermiddeltjes' die gewichtsverlies beloven zonder dieetaanpassingen werken niet. U kunt alleen afvallen door minder calorieën te gebruiken en/of meer te bewegen.

Superdiëten met caloriearme, maaltijdvervangende dranken, soepen en snackrepen kunnen niet voor hetzelfde evenwicht tussen voedingsstoffen zorgen als gewone gezonde voeding. Het succes van zo'n dieet is dan ook van korte duur omdat het lichaam wel water en eiwitten, maar nauwelijks vetten verliest. Zodra u weer gewoon gaat eten, stijgt het percentage lichaamsvocht en wordt u weer zwaarder. De volgende keer wordt afvallen nog moeilijker en zo ontstaat het zogenoemde jojo-effect; elke keer dat u weer 'normaal' gaat eten, komt u weer aan.

Hoe ontstaat dit jojo-effect precies? Stel dat u na de zoveelste mislukte poging om af te vallen, weer een nieuw veelbelovend dieet ontdekt. U houdt zich opnieuw strikt aan de voorschriften en valt inderdaad enkele kilo's af. Zodra u nu direct weer 'normaal' gaat eten, komt u nog meer aan dan na het vorige wonderdieet. Uw lichaam heeft zich namelijk tijdens het strenge dieet aangepast aan het verminderde caloriegebruik door de stofwisseling op een lager pitje te zetten. Gaat u vervolgens weer gewoon eten, dan verbruikt uw lichaam minder calorieën dan vóór het dieet. Aanpassing van het eetpatroon en meer beweging zijn dan de enige oplossing.
Het rigoureuze vasten waarbij men niet eet, maar wel water drinkt, is gevaarlijk. Het kan leiden tot een dalende bloeddruk die uiteindelijk een hartstilstand tot gevolg kan hebben. Vasten leidt zelden of nooit tot blijvend gewichtsverlies, ook niet met deskundige begeleiding.


Een gezond vermageringsdieet?
Een vermageringsdieet moet alle voedingsstoffen bieden die het lichaam nodig heeft. Ook moet het caloriegebruik dalen en daarom is het belangrijk om snoep, koek, gebak, zoete en alcoholische dranken als eerste aan de kant te zetten. Neem stukjes komkommer, paprika of wortel als de zucht naar de genoemde calorierijke, maar weinig gezonde voedingsmiddelen u dreigt te overspoelen. Het dieet moet zijn gebaseerd op caloriearme, gezonde voedingsmiddelen zoals groente, fruit, mager vlees, vis, gevogelte, magere melkproducten, brood en granen.
In ons voedsel is vet de meest geconcentreerde energiebron. Vet biedt negen Kcal per gram en eiwitten en koolhydraten slechts vier. De hoeveelheid vet in de voeding verminderen is dan ook de meest effectieve manier om het caloriegebruik te verminderen. Zuivere alcohol bevat zeven Kcal per gram; geen alcohol gebruiken helpt bij het afvallen.
Veel mensen denken dat zetmeelrijk voedsel zoals brood, rijst, aardappelen en pasta's dikmakers zijn. In werkelijkheid bevatten ze echter een middelmatige hoeveelheid calorieën. Als u ze niet combineert met veel vet, kunt u er in een vermageringsdieet toch vrij veel van eten. Zetmeelrijk voedsel vult de maag, maar maakt niet dik. Neem bij voorkeur volkorenproducten zoals volkorenbrood en bruine rijst, omdat ze meer vitaminen, mineralen en vezels bevatten dan geraffineerde producten.
Een gezond vermageringsdieet bevat ook veel salades, groenten en peulvruchten (erwten, bonen en linzen). Vers fruit vormt een goed caloriearm dessert.

De strijd tegen vet
Koop alleen mager vlees en snijd voor het braden alle vetrandjes eraf. Neem geen vette producten zoals worstjes, bacon en varkensgehakt. Eet bij gevogelte het vel niet op en als u vis klaarmaakt, stoom of grill deze dan in plaats van hem te bakken of te frituren. Zoete en hartige taarten en pasteien, koekjes, gebak, chips en noten bevatten veel vet en horen niet thuis in een vermageringsdieet. Vervang volvette zuivelproducten door magere alternatieven.
Welk dieet u ook volgt, in de eerste week zult u waarschijnlijk 1 of misschien zelfs 2 kilo afvallen omdat u in het begin veel vocht verliest. In de weken daarop verliest u vet en dat gaat veel langzamer. Streef naar een gestaag gewichtsverlies van 400 tot 800 g per week. Neem regelmatig lichaamsbeweging - drie keer per week minstens twintig minuten - om het vet te verbranden en de spieren te verstevigen.

1 opmerking: