woensdag 22 december 2010

Slaap je slank

Slaap je slank

SLAAP, cruciaal voor je energie en een slank lijf

Je kent vast wel van die mensen die claimen weinig slaap nodig te hebben.

Sommigen slapen maar 4 tot 5 uur per nacht en zeggen zich daar goed bij te voelen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik datzelfde een tijdlang ook heb gedaan, en nu ervaar ik de gevolgen van die roofbouw op mijn lijf. Tekort aan slaap, of heel vroeg opstaan, maakt dat je lichaam het hormoon chreline aan. Dat hormoon bevorderd de opname van voedsel EN het afzetten van dat voedsel als VET.

Natuurlijk proces

Dat het lichaam dit hormoon aanmaakt is eigenlijk een gevolg van de leefomstandigheden van de oermensen.

Of je het nu wilt of niet, maar ons lichaam heeft nog vrijwel alle eigenschappen van dat oerlijf waarin we met knuppels rondliepen gehuld in berevellen.

Die oermens was de hele dag bezig met jagen, eten verzamelen en vechten voor zijn bestaan. En dat vergde veel energie. Niet eens zo heel verschillend met de huidige maatschappij waarin we ook “jagen” (ons werk). Hoewel de omstandigheden “enigszins” anders zijn, is de stress die we daarbij soms ervaren wel hetzelfde.

deadlines die we moeten halen, een overload aan taken die we moeten uitvoeren, hoge, soms onrealistische, verwachtingen van meerderen en klanten…

Al die factoren maken dat we de energie van de slaap eigenlijk berehard nodig hebben. Ontzeg je jezelf die mogelijkheid van opladen dan neemt je lichaam andere maatregelen, de aanmaak van Chreline.

De consequentie van slaaptekort

Een ander gevolg van slaaptekort is dat het lichaam niet de kans krijgt om het “alert hormoon” ofwel Cortisol, aan te maken.

In het natuurlijke actief-rust ritme maakt het lichaam, na een goede nachtrust, ’s morgens het hormoon cortisol aan. Dat zorgt ervoor dat we alert zijn en actie kunnen ondernemen. In de loop van de dag zal het cortisol-niveau langzaam afnemen totdat de avond is bereikt en we naar bed gaan.

Met het afnemen van het cortisol gehalte zal het insuline gehalte TOEnemen. Insuline zorgt voor een afname van het bloedsuiker niveau waardoor we ons langzaam maar zeker slaperig gaan voelen.
Door een slechte, of extreem korte, nachtrust maakt het lichaam onvoldoende cortisol aan, en begint het veel vroeger met de aanmaak van insuline.

Het gevolg is dat je energie ’s middags instort als een kaartenhuis en je bureau er ineens uit gaat zien als een heerlijke plek om te slapen. Om het energieniveau weer op te krikken nemen veel mensen dan iets zoets. Suiker geeft je inderdaad een boost in je energie, maar dat duurt niet lang, en dan heb je weer wat nodig en weer een keer, en nog eens…

En al die suiker in je lijf kan niet allemaal afgebroken worden en wordt omgezet. NAAR VET!

Beweging!

Een van de beste manieren om weer energie te krijgen is bewegen. Je spieren kunnen pas energie geven als ze in enige mate belast worden. Maar juist door het gebrek aan slaap komt al snel het moment dat je hoofd “NU” zegt en je lijf “NEE!” zegt.

Je kan dan ook een “mist in je hoofd” ervaren. Je bent simpelweg niet alert meer.

Conclusie

Een gezonde slaap is cruciaal voor je gezondheid. Natuurlijk is het niet zo dat je al slapend slank kan worden, maar slaap is wel heel belangrijk om je lichaam gezond te houden en het zelfherstellend vermogen van je lichaam te ondersteunen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten