dinsdag 21 december 2010

Bloedneus: 17 tips om het bloeden te stoppen


Niets beters dan een bloedneus om een idee te krijgen van de grote hoeveelheid bloed die voortdurend in uw hoofd circuleert. De haarvaatjes in de neus alleen al bevatten onvoorstelbare hoeveelheden.
Bij Sylvester Stallone staat al dat bloed misschien er stoer, maar als u er zelf mee zit, kijkt u er waarschijnlijk heel anders tegen aan. Vandaar de volgende praktische tips die vrijwel elke neusbloeding stoppen, of deze nu veroorzaakt is door de kou, een neveneffect is van hoge bloeddruk of atherosclerose, of te wijten is aan een nieuwsgierig kind dat zijn vingers ergens instopt waar ze niet thuishoren.

Snuit uw neus
Voor u probeert de neusbloeding te stoppen, zou u uw neus een keer krachtig moeten snuiten. Dit verwijdert eventuele slijmklontjes die het bloedvat openhouden. Bloedvaten zijn namelijk elastisch. Als u het klontertje kunt verwijderen, kunnen de elastische vezels rond de kleine opening zich sluiten.
Het helpt echt en bespaard u een hoop gedoe. Soms is een keer snuiten en de neus even dichtdrukken al voldoende om de bloeding meteen te stoppen.

Stop het bloedende neusgat dicht met vochtige watten
En waarmee moet u de watten bevochtigen? Een aantal deskundigen adviseerden (zonder recept verkrijgbaar) samentrekkende middeltjes als decongestieve neusdruppels. één arts gaf de voorkeur aan witte azijn. Het zuur in de azijn schroeit het wondje geleidelijk dicht. Bedenk wel: samentrekkende middelen werken slechts tijdelijk en bij overmatig gebruik kan de binnenwand van de neus beschadigd worden.


Gaas werkt ook
Als u geen watten bij de hand hebt, kunt u gewoon steriel gaasverband gebruiken. Maak het gaas nat voor u het in uw neus stopt. Om het weer te verwijderen, neemt u wat water in uw handen en maakt u daarmee het gaas opnieuw nat. Dit moet gewoonlijk volstaan om het los te weken.

Knijp het vlezige deel van uw neus dicht
Nadat u uw neus hebt gesnoten en dichtgestopt met watten of gaas, drukt u met duim en wijsvinger het zachte gedeelte van de neus dicht. Blijf 5 tot 7 minuten constant drukken. Als de bloeding niet stopt, vervang u de watten en drukt u opnieuw gedurende 5 tot 7 minuten. De bloeding zou dan getopt moeten zijn. Laat de watten nog 20 minuten zitten voor u ze verwijderd.

Zit rechtop
Wanneer u gaat liggen of uw hoofd achterover houdt, zal het bloed naar binnen lopen.

Probeer een ijskompres
Een ijskompres kan soms erg doeltreffend zijn. De kou vernauwt de bloedvaten en vermindert de bloeding.

Niet pulken
Het duurt zeven tot tien dagen voor het gescheurde bloedvat volledig genezen is. De bloeding stopt wanneer er zich bloedstolsel op het wondje vormt dat tijdens het genezingsproces verandert in een korstje. Mocht u dus in uw neus gaan pulken en het korstje lostrekken, dan krijgt u een nieuwe bloeding.

Antibiotische/steroïdale zalf
Het twee of driemaal per dag in de neus aanbrengen van een beetje zalf doodt alle eventuele stafylokokkenbacteriën. Dit stopt het jeuken en voorkomt korstvorming van slijm, wat u zou kunnen aanzetten tot pulken.

Neem ijzer
Als u gevoelig bent voor neusbloedingen, is het nuttig dat u ijzersupplementen neemt om uw lichaam te helpen het verloren bloed snel te vervangen. Ijzer is een vitaal bestanddeel van hemoglobine, een essentiële stof in de rode bloedcellen.

Pas op met aspirine
Aspirine kan bloedstolling hinderen. Als u gevoelig bent voor neusbloedingen, adviseren de deskundigen geen aspirine te nemen wanneer het niet echt nodig is.

Sallicylaat
Artsen raden ook aan etenswaren te vermijden die rijk zijn aan salicylaat, een aspirineachtige stof die wordt aangetroffen in koffie, thee, de meeste fruitsoorten en sommige groenten.
Enkele voorbeelden hiervan zijn amandelen, appels, abrikozen, alle bessen, munt, kruidnagel, kersen, krenten, druiven, rozijnen, wintergroenolie, pepers, perziken, pruimen, tomaten, komkommers en augurken.

Houd uw bloeddruk in de gaten
Mensen met een hoge bloeddruk zijn vatbaar voor neusbloedingen. Volg daarom en vet en cholesterolarm dieet. Als uw last hebt van hoge bloeddruk en een bloedvat begeeft het, dan kan dit maar beter niet in uw schedel gebeuren. Dat zou namelijk een beroerte veroorzaken. Het is alsof de natuur ons een overdrukklep heeft gegeven.

Bevochtig de lucht
Wanner u ademt, zorgt uw neus ervoor dat de lucht goed bevochtigd wordt voor deze in uw longen terechtkomt. Hieruit volgt dat in een droge omgeving de neus veel harder moet werken, Een flinke luchtbevochtiger kan hier uitkomst bieden.
Artsen adviseren bovendien het bevochtingstoestel te vullen met gedestilleerd water, om uzelf te behoeden voor de onzuiverheden in kraanwater. Maak het toestel minstens eenmaal per week goed schoon volgens de instructies van de fabrikant. Vul het met gelijke delen water en azijn en laat het 20 minuten draaien.

Zorg voor voldoende vitamine C
Vitamine C is nodig voor de vorming van collageen, een essentiële stof voor gezond lichaamsweefsel. Het collageen in het weefsel van de bovenste luchtwegen zorgt ervoor dat er, waar nodig, slijm aanwezig is. Op die manier ontstaat een vochtig, beschermend laagje in de voorhoofds en aangezichtsholtes en de neus.

Kies orale anticonceptie zorgvuldig
Oestogeen beïnvloedt de slijm productie. Alles wat de oestrogeenbalans in het lichaam verstoort zoals de menstuatie bij vrouwen kan het gevoeiger maken voor neusbloedingen. De balans kan ook doorslaan door bepaalde orale anticonceptie. Als u regelmatig last hebt van neusbloedingen, moet u de zeker met uw huisarts bespreken bij de keuze van uw anticonceptiepil.

Rook niet
Het komt er namelijk op aan de neusholte vochtig te houden. Roken droogt hem uit.

Mijd droge ruimtes
Het zal u maar gebeuren: u stapt een ruimte binnen, doet een paar stappen en pats - bloedneus. De droge lucht in de ruimte heeft uw neus zo droog gemaakt dat er een bloedvaatje sprong. Mijd deze ruimtes dus als dat mogelijk is, of neem voorzorgsmaatregelen.

Wanneer moet u met een bloedneus naar de dokter?
U hebt uw neus vol watten gestopt en hem vervolgens lang genoeg dichtgedrukt, maar toch blijft de bloeding aanhouden.

Wat moet u doen? Ga direct nar de afdeling spoedgevallen van het ziekenhuis of naar uw huisarts. Een bloedneus kan dodelijk zijn als hij te lang duurt. In zeldzame gevallen wijst een aanhoudende bloeding op de aanwezigheid van een tumor.

Als u al wat ouder bent en aan aderverkalking lijdt, moet u niet langer dan 10 minuten wachten voor u naar de dokter gaat.

Als de bloeding diep in uw neus zit, is het raadzaam meteen naar het ziekenhuis te gaan. Dit is het geval wanneer het bloed achter in uw keel loopt als u uw neus dichtknijpt. Dergelijke neusbloedingen moeten vaak via de mond gestopt worden, wat enkel door een kno-arts op de juiste manier kan worden gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten