woensdag 8 december 2010

Vitamine A; een echte allrounder

Vitamine A: voor goede ogen en nog heel veel meer...
vitamine A


Vitamine A heeft een hele reeks taken, waarschijnlijk meer dan alle andere vitaminen.
Goed zicht: in de ogen komt vitamine A voor in de zogenaamde 'lichtgevoelige cellen', die het netvlies vormen dat de achterzijde van onze ogen bekleedt. Daar wordt vitamine A aan een eiwit gebonden dat rodopsine wordt genoemd. Als er een lichtstraal op de lichtgevoelige cellen valt, verandert de structuur van de vitamine A: de vitamine buigt krom. Hierdoor verandert ook de structuur van rodopsine. Dit heeft tot gevolg dat er een prikkel naar de hersenen wordt gestuurd. De hersenen registreren dat er op die plaats een lichtstraal is opgevangen. Daarna wordt de vitamine A weer rechtgebogen. Af en toe beschadigen de vitaminen tijdens dit proces, waarna ze moeten worden vervangen.
Groei:vitamine A werd vroeger de 'groei-vitamine' genoemd. Uit onderzoek is bekend dat bij vitamine A tekort de groei stopt en daarom is deze vitamine zo belangrijk voor kinderen. Vitamine A speelt schijnbaar een essentiële rol bij de celdeling.
Voor kinderen die lijden aan een gering vitamine A tekort kunnen mazelen een gevaarlijke ziekte worden. Tijdens de ziekte moeten de kinderen de maximale hoeveelheid vitamine A toegediend krijgen.
Vitamine A-tekort kan gevaarlijk zijn
Nachtblindheid:  deze bekende oogafwijking treed al op bij een gering tekort aan vitamine A, waardoor u nauwelijks contrasten en omtrekken in het donker kunt onderscheiden.
Als het licht is, heeft men nauwelijks last van klachten.
Wanneer u vermoedt dat u aan nachtblindheid lijdt, kunt u de volgende test uitvoeren: ga met nog iemand (bij voorkeur iemand die ongeveer net zo oud is en in elk geval niet nachtblind is) naar een normaal verlichte kamer. Doe het licht uit en zorg ervoor dat het niet te donker is. Als uw ogen duidelijk meer tijd nodig hebben dan die van uw begeleider om zich aan het schemerachtige licht aan te passen, kunt u het beste eens een bezoekje brengen aan de oogarts.
Verhoogde kans op infecties: een onderschat gevolg van vitamine A tekort is de verhoogde kans op infecties omdat de slijmvliezen uitdrogen. Deze vormen namelijk de eerste beschermingslinie tegen infecties van de luchtwegen, het maag-darmkanaal en de huid. Vooral inwoners van ontwikkelingslanden worden hierdoor getroffen, omdat de kinderen in de deze landen vaak niet voldoende vitamine A toegediend krijgen. Men denkt dat ongeveer de helft van de kindersterfte in ontwikkelingslanden te wijten is aan een vitamine A gebrek.

Hoeveel vitamine A hebben we nodig?
De benodigde hoeveelheid vitamine A wordt vaak vermeld in internationale eenheden (IE). Hierbij wordt gebruik gemaakt van gewichtseenheden die zowel voor vitamine A als voor de provitamine bètacaroteen kunnen worden gebruikt; 3 mg vitamine A komt overeen met 18 mg bètacaroteen of met 10.000 IE.
Dit getal is slechts een gemiddelde waarde omdat de productiviteit van bètacaroteen in de verschillende levensmiddelen niet gelijk is. Zo komt 1 mg vitamine a overeen met 2 mg bètacaroteen uit melk, met 4 mg uit gekookte groene groenten en zelfs met 12 mg uit gekookte, gepureerde wortels. De hoeveelheid bètacaroteen die overeenkomt met 1 mg vitamine A wordt daarom tegenwoordig aangegeven met behulp van retinolequivalent.
De aanbevolen dagelijks hoeveelheid (ADH) vitamine A (aangegeven in miligram per dag) is:
0-4 maand:
mannen 0,5 mg
vrouwen 0,5 mg
4-12 maand:
mannen 0,6 mg
vrouwen 0,6 mg
1-3 jaar:
mannen 0,6 mg
vrouwen 0,6 mg
4-6 jaar:
mannen 0,7 mg
vrouwen 0,7 mg
7-9 jaar:
mannen 0,8 mg
vrouwen 0,8 mg
10-12 jaar:
mannen 0,9 mg
vrouwen 0,9 mg
13-14 jaar:
mannen 1,1 mg
vrouwen 1,0 mg
15-18 jaar:
mannen 1,1 mg
vrouwen 0,9 mg
19-24 jaar:
mannen 1,0 mg
vrouwen 0,8 mg
25-50 jaar:
mannen 1,0 mg
vrouwen 0,8 mg
51-64 jaar:
mannen 1,0 mg
vrouwen 0,8 mg
65+:
mannen 1,0 mg
vrouwen 0,8 mg
Zwangere vrouwen:
voor de 4e maand 0,8 mg (liever niet meer)
vanaf de 4e maand 1,1 mg
zogende vrouwen 1,8 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten